5 tips för att lyckas med plastplanering

5 tips för att lyckas med plastplanering

1 – Skaffa överblick

Plast är inte ett material. Det finns 1000-tals olika plaster med olika tillsatser och lika många användningsområden. Samtidigt finns det flera problemområden även om diskussionerna om plast ofta börjar med något som körs ut i media för ögonblicket, exempelvis plast i hav. Men det finns giftiga plaster, plaster som är svåra att återvinna, plaster som bidrar till klimatförändringar osv. Det ligger nära till hands att exekvera adhoc-åtgärder som senare inte visar sig meningsfulla. Besluten blir alltid bättre om de är genomtänkta förstås, så be organisationen ha lite kyla i magen och skaffa sig en överblick först.

2 – Skilj ut stort från smått

Klart att något ska göras, men vad? Så innan vi börjar kasta ut sugrören så försök kartlägga vad som är stort och smått i din egen organisation. Ställ dig istället frågan om vilken åtgärd som kan göra mest skillnad med utgångspunkt från den egna organisationen och de olika miljöaspekterna kring plast.

3 – Ta informerade beslut

Ge upp idén om att du måste ta reda på allt för att ta beslut. Det viktiga är att du känner till kunskapsluckorna och osäkerheterna. Ställ dig snarare frågan om du vet tillräckligt med hänsyn till de möjliga konsekvenserna av vad fel beslut kan leda till. Att veta vad du inte vet är den värdefullaste kunskapen.

4 – Skapa visionen

Den ideala plasten som fungerar i den cirkulära ekonomin finns förstås inte idag. Men det är viktigt att skapa visionen av hur en sådan plast eller motsvarande material ska vara beskaffad. Först då kan beställarkrav utvecklas och leverantörer få ta del av den långsiktiga planen.

5 – Kommunicera

När organisationen är mogen och ledningen med på noterna, så ska planerna rullas ut. Kommunikationen ska förmedlas internt och externt. Anställda och leverantörer ska förstå varför vissa plaster fasas ut och vissa andra ska köpas in.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.